Och vinnaren är… Axel Falkevall!

Inför turneringen var han rankad sexa i startfältet och var knappast tippad som en segerkandidat. Och när han själv kommenterar hur det gått i turneringen så tycker han inte att han spelat särskilt bra. Men trots det är det Axel Falkevall som, efter att som den ende spelaren gått genom turneringen obesegrad, står som segrare i den tionde upplagan av Uppsala Young Champions.

I sista ronden mötte han en annan överraskningsman, Adam Omarsson från Island, och Axel fick till ett klassiskt angrepp som avslutades stilenligt:

Den som brukar spela kungsindiskt med svart känner nog igen den slutgiltiga nådastöten. Axel spelade 30…Bxh3! Löparen offras gärna för att få bort skyddet framför den vita kungen. 31.gxh3 g2! Det hotar bland annat 32…Nxh3 med snar matt, så vit försökte rädda sig med ett damoffer. 32.Qxg7† Kxg7 33.Kxg2 Men det är helt kört, inget hjälper. 33…Qg3† 34.Kh1 Qxh3† 35.Kg1 Qg3† 36.Kh1 Nxf3 och i den hopplösa ställningen gav vit upp partiet.

På samma poäng som Axel kom Hampus Sörensen och David Gavrilescu. David placerades tvåa efter särskiljning och Hampus fick tredjeplatsen. Hampus kom trea även för två år sedan och har också två fjärdeplatser sedan tidigare, men inte heller den här gången fick han kliva högst upp på pallen.

Stort grattis till alla pristagare!

Hela resultatlistan finns här.

Här kan man titta på alla turneringens partier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *